UDM PRO Wan down i.c.m ziggo

thomschraa

UniFier
22 jan 2024
11
4
3
Hoi Allemaal.

Van ziggo heb ik het nieuwe sagecom modem met wifi 6 en de 2.5gbe poort. Nu ik toch alles opnieuw moest instellen heb ik besloten om volledig over te gaan op unifi. Ik heb daarom een UDM PRO SE gehaald samen met 3x u7-pro.

De ziggo modem staat in bridge modus. Vervolgens via de 2.5gbe poort naar de 2.5gbe wan poort van de UDM.
Echter heb ik vaak last van latency en het wegvallen van het internet. Ik heb al geprobeerd om een andere poort op het modem te gebruiken ( 1Gbe) en dit leek goed te gaan maar dat was maar van korte duur.
Als ik de logs bekijk lijkt het of de wan interface geen ip meer krijgt. Zie bijgevoegde uitdraai van de logs.
De storing begint vaak met een high latency bericht en daarna zon 2 a 3x dat het internet wegvalt.
Ik gebruik unifi os v3.2.9.

Zij bijgevoegde bestanden voor screenshots van mijn intstellingen en logs.
Er is een nieuw ziggo modem onderweg naar mij maar twijfel of dit het is. De up en downstreams heb ik al laten checken.

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition kernel: r8125: eth8: link down

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: Suspending udhcpc on eth82024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: Suspending odhcp6c client on eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: fix_address: unknown origin: {

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: "cidr": "2001:1c06:2a00:0:7c8c:9a6e:a325:17ab/128",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: "type": "dynamic",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: "version": "v6"

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: }

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: Removing unknown dynamic address {

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "cidr": "212.204.x.x/24",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "origin": "dhcp",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "type": "dynamic",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "version": "v4"

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: } from interface eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: Removing unknown dynamic address {

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "cidr": "2001:1c06:2a00:0:7c8c:9a6e:a325:17ab/128",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "origin": "dhcp",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "type": "dynamic",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "version": "v6"

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: } from interface eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: Cannot delete dhcp/slaac route: Failed to delete route 0.0.0.0/0 via 212.204.175.1 dev eth8: Object not found

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: Removing unknown dynamic route {

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "destination": "::/0",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "distance": 512,

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "enabled": true,

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "fib": true,

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "gateway": "fe80::201:5cff:feb5:5446",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "interface": "eth8",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "selected": true,

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "staticType": "gateway",

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "table": 201,

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: "type": "SLAAC"

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: } (interface eth8)

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: res-interfaces: Cannot delete unknown dynamic route: Failed to delete route ::/0 via fe80::201:5cff:feb5:5446 dev eth8: Object not found

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: prefix-delegation: Removing PD prefix from eth8: 2001:1c06:2a0a:8800::/56

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: prefix-delegation: PD address deprecated on br0: 2001:1c06:2a0a:8800::1/64 (0/1148425)

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: wan-failover-interfaces: wf-interface-eth8 (no-ip) is down [dDDDddd](no dns)(no ip)

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: process: Got process exit event for process udhcpc-eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: process: Got process exit event for process odhcp6c-eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: process: Got process exit event for process dnsmasq-eth8

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: process: Got process exit event for process igmpProxy

2024-02-09T23:25:03+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: wan-failover-group-base: wf-group-1-single is down [d](eth8)

2024-02-09T23:25:06+01:00 Dream-Machine-Special-Edition kernel: r8125 0001:01:00.0 eth8: Using TX_DMA_BURST[7]

2024-02-09T23:25:06+01:00 Dream-Machine-Special-Edition kernel: r8125: eth8: link up

2024-02-09T23:25:06+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: Resuming udhcpc on eth8

2024-02-09T23:25:06+01:00 Dream-Machine-Special-Edition ubios-udapi-server[1346]: dhcp-client: Resuming odhcp6c on eth8
 

Bijlagen

  • udm-wan-2.png
    udm-wan-2.png
    99,9 KB · Weergaven: 20
  • udm-wan.png
    udm-wan.png
    79 KB · Weergaven: 18
  • zigg-storing-5.zip
    17,7 KB · Weergaven: 3
Wat me opvalt is dat je een IPv4 adres krijgt toegewezen door Ziggo maar in je WAN-instellingen bij de UDM ook IPv6 hebt geconfigureerd. In de logs zie ik ook verwijzingen naar IPv6 terug dus mogelijk gaat daar iets niet lekker. Zou je de IPv6 config eens op 'disabled' kunnen zetten ? Eventueel de UDM daarna een reboot geven.

Zelf heb ik een Ziggo Ubee modem, ook in bridge en ook aangesloten op poort 9 van de UDM-SE. Werkt allemaal prima, ik krijg ook een IPv4 adres, IPv6 heb ik dus niet aanstaan in de UDM.
 
Laatst bewerkt:
Zie hier de historie van het hele verhaal

 
Het is al een heel verhaal inderdaad. Het blijft gissen, dus probleem proberen te isoleren.

  1. modem swap
  2. kabel swap
  3. poort 8 v/d SE naar WAN zetten
  4. SFP module met poort 10 v/d SE
  5. IPv6 uitzetten

Volgens mij is alles al een keer voorbijgekomen in dat Ziggo draadje.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: dbw
Zie hier de historie van het hele verhaal

Je foto kwam mij al bekend voor. Thanks voor het bijvoegen.
 
  • Leuk
Waarderingen: dbw
Het is al een heel verhaal inderdaad. Het blijft gissen, dus probleem proberen te isoleren.

  1. modem swap
  2. kabel swap
  3. poort 8 v/d SE naar WAN zetten
  4. SFP module met poort 10 v/d SE
  5. IPv6 uitzetten

Volgens mij is alles al een keer voorbijgekomen in dat Ziggo draadje.
Modem swap is onderweg.
Ipv6 uitzetten is ook al geprobeerd maar hielp niet.
Ik heb een sfp module naar rj45 dus zou inderdaad die poort naar wan kunnen zetten. Dat probeer ik meteen even.
Kabelswap is niet zomaar te doen. Het is wel een nieuwe kabel die ook doorgemeten is dus verwacht daat geen problemen in.
 
In eerste instantie bij mij ook inderdaad veel gedoe gehad om de 2,5 poort op 2,5 te krijgen.
Overigens alleen de 1e keer. Alleen een volledige cold boot van de SE heeft dat toen opgelost, sindsdien geen problemen meer ondervonden.
Poort kan en staat bij mij gewoon op Auto.
 
Ja, meestal wel. Zou daar inderdaad aan gelegen kunnen hebben.
Is alweer een tijdje terug. Met wéér een andere ONT trouwens. ;) (Een Genexis)
 
Heb je de snelheid op auto negotiate staan of zelf op 2.5 gezet?
Geprobeerd met auto en handmatig instellen. Beiden hetzelfde probleem.

Vandaag het nieuwe modem geïnstalleerd. Na 30min meteen al problemen. Ik had alles aangesloten op de 2.5Gbe poort van het modem maar nu weer op de 1Gbe poort. Melding was exact hetzelfde.

Modem en UDM al meerdere keren opnieuw opgestart maar geen verschil. Ik ben nu aan het kijken om tijdelijk een andere cat 6a kabel via het trapgat te laten lopen tussen de UDM en het modem.
 
Geprobeerd met auto en handmatig instellen. Beiden hetzelfde probleem.

Vandaag het nieuwe modem geïnstalleerd. Na 30min meteen al problemen. Ik had alles aangesloten op de 2.5Gbe poort van het modem maar nu weer op de 1Gbe poort. Melding was exact hetzelfde.

Modem en UDM al meerdere keren opnieuw opgestart maar geen verschil. Ik ben nu aan het kijken om tijdelijk een andere cat 6a kabel via het trapgat te laten lopen tussen de UDM en het modem.
Heb een sfp+ poort gepakt als uplink i.c.m. de 2.5gbe poort van het modem maar kreeg al snel weer een storing. Telkens dezelfde melding. Kan het liggen aan mijn UDM?
 
Je kunt nog veel testen, allemaal niet leuk maar wat wil je anders:

  1. laptop direct aan modem hangen
  2. legacy router (als je die hebt) achter modem hangen
  3. modem terug in router mode zetten en standalone testen
  4. zie vorige maar dan met UDM er achter (double NAT)
  5. poort 8 als WAN
 
Heb een sfp+ poort gepakt als uplink i.c.m. de 2.5gbe poort van het modem
Pairt die poort alleen op 2.5? Op de UDM? Dat komt niet goed volgens mij; laat ik het zo zeggen: de enige poort die ik stabiel op 2,5 krijg is de native 2.5 poort. Geprobeerd met verschillende (geen van alleen van Ubqituiti zelf) SFP+ modules die allemaal 2,5 aan zouden moeten kunnen.
De UDM ondersteund dit simpelweg niet.
Gebruik je een SFP+ module die zich aan de kant van de UDM gedraagt als 10, maar aan de link-kant gedraagt als 2,5 dan gaat dat ook niet goed, met schijnbaar als oorzaak dat er dan buffer-problemen ontstaan.
 
Je kunt nog veel testen, allemaal niet leuk maar wat wil je anders:

  1. laptop direct aan modem hangen
  2. legacy router (als je die hebt) achter modem hangen
  3. modem terug in router mode zetten en standalone testen
  4. zie vorige maar dan met UDM er achter (double NAT)
  5. poort 8 als WAN
Het probleem komt soms voor. Het is dus lastig te testen met een laptop. Ik heb de modem een week lang gebruikt als router en de udm erachter en had toen geen enkel probleem. Het probleem kwam pas toen de modem in bridge modus ging.
Ik heb nog wel een router liggen. Die zou ik kunnen aansluiten tussen udm en modem. Die heeft geen uitgebreide logging maar in theorie zou de udm dan ook een downtime moeten registreren toch?

Pairt die poort alleen op 2.5? Op de UDM? Dat komt niet goed volgens mij; laat ik het zo zeggen: de enige poort die ik stabiel op 2,5 krijg is de native 2.5 poort. Geprobeerd met verschillende (geen van alleen van Ubqituiti zelf) SFP+ modules die allemaal 2,5 aan zouden moeten kunnen.
De UDM ondersteund dit simpelweg niet.
Gebruik je een SFP+ module die zich aan de kant van de UDM gedraagt als 10, maar aan de link-kant gedraagt als 2,5 dan gaat dat ook niet goed, met schijnbaar als oorzaak dat er dan buffer-problemen ontstaan.
In unifi zie ik idd een 10gbe uplink. Ik ga hem aansluiten op poort 8.

Ik zie wel dat ik een nieuw ip (v4 en v6) gekregen heb na de laatste herstart en daarna is die al een uur goed gebleven.
 
Heb het volgende gekregen als response van Ubituity support:
The above logs mean that the WAN port(eth8) is going down however, this does not imply that the physical link is going down. This means that eth8 is and still has an IP address assigned however, the reachability to the upstream device is lost.

To improve this, you can try to reduce the ARP timeout of the UDM-Pro from the GUI and let us know if you have any issues.You need to go to Network application> Devices Tab> UDM-Pro> Setiings> Services> ARP Cache Timeout> Set it to 30 seconds and let us know if there are any improvements. A screenshot is below for your reference.
 
  • Leuk
Waarderingen: Davey400
ARP Timeout aanpassen heeft niet gewerkt.
Heb nu alles aansloten op een 1Gbe poort van het modem en met poort 8 als uplink.
 
  • Verdrietig
Waarderingen: Davey400
Je kunt nog veel testen, allemaal niet leuk maar wat wil je anders:

  1. laptop direct aan modem hangen
  2. legacy router (als je die hebt) achter modem hangen
  3. modem terug in router mode zetten en standalone testen
  4. zie vorige maar dan met UDM er achter (double NAT)
  5. poort 8 als WAN
Poort 8 al wan gaat nu al bijna 24uur foutloos. Op het modem ook gebruik gemaakt van een 1Gbe poort.
Kan de 2.5Gbe wan poort defect zijn? Wanneer die daarop aangesloten zit met 1Gbe uplink gaat die soms down.
 
Poort 8 al wan gaat nu al bijna 24uur foutloos. Op het modem ook gebruik gemaakt van een 1Gbe poort.
Kan de 2.5Gbe wan poort defect zijn? Wanneer die daarop aangesloten zit met 1Gbe uplink gaat die soms down.
Ik zou het een paar dagen aankijken voor je conclusies gaat trekken ;) maar zelf geloof ik niet zo in een defecte WAN poort, volgens mij had je de problemen ook met de SFP module (?). Eerder een probleem met de negotiatie/verbinding, daarin ben je niet alleen. Je zou ook nog de 2,5Gbps van het modem kunnen testen icm poort 8 v/d UDM-SE om te kijken of het eerder aan de modem-zijde zit.
 
Activiteit
Er wordt op dit moment (nog) geen nieuwe reactie gepost.

Vergelijkbare onderwerpen